Tudnivalók az európai uniós védjegyek bejelentéséről

 

1. Mi az európai uniós védjegy?

Magyarországra érvényes védjegy szerezhető európai uniós védjegy ("European Union trademark" vagy rövidítve "EUTM", korábbi elnevezéssel "közösségi védjegy") bejelentésével is. Az európai uniós védjeggyel a védjegyjogosult az Európai Unió országaira szerezhet földrajzilag és tartalmilag egységes oltalmat. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy amennyiben az Európai Unió országaiban akarunk védjegyoltalmat kapni, nem kell feltétlenül minden országban külön-külön nemzeti bejelentést benyújtani, hanem lehetőség van egyszerűbben és olcsóbban "egy helyen" európai uniós védjegyet bejelenteni. Az európai uniós védjegy bejelentésének előnye ezen kívül az, hogy az így benyújtott védjegyek a későbbiekben az Európai Unióhoz csatlakozó országokra is kiterjednek (pl. amint ez legutóbb Horvátország csatlakozásakor történt). Az európai uniós védjegy hátránya, hogy az "ütközés" esélye nagyobb, hiszen bármely korábbi uniós országbeli nemzeti, illetve korábbi európai uniós védjegy veszélyt jelenthet a későbbi európai uniós védjegyre. Szintén hátrány, hogy korábbi nemzeti védjeggyel történő "ütközés" esetén az európai uniós védjegy az egész Unió területére töröltethető, de a törölt európai uniósi védjegyet át lehet alakítani nemzeti bejelentésekké.

2. Ki végzi az európai uniós  védjegyek lajstromozását? Hol kell európai uniós védjegyet bejelenteni?

A spanyolországi Alicante városában található Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (angol rövidítéssel: EUIPO, korábbi elnevezésével OHIM) végzi a lajstromozást.

3. Mennyibe kerül egy európai uniós védjegy bejelentése?

Az európai uniós védjegy bejelentésének hivatali díja 1 áruosztályra elektronikus bejelentés esetén 850 EUR, a további bejelentési díjakat az alábbi táblázat részletezi. Ezen kívül az EUIPO weboldalán elérhető kalkulator segítségével is meghatározható a pontos bejelentési díj, amennyiben a bejelentés több áruosztályra, illetve, ha papíros formában történik.

Osztályok száma

Bejelentés hivatali díja

1. osztály

850 EUR

2. osztály

900 EUR

3. osztály

1050 EUR

4. és minden további osztály

+ 150 EUR osztályonként

4. Mire ügyeljünk az európai uniós védjegybejelentés megtétele előtt?

Amennyiben európai uniós védjegyet szeretne bejelenteni, a bejelentés megtétele előtt érdemes lehet előzetes védjegykutatást lefolytatni, amelyhez a védjegyek területén jártas szakember (pl. a védjegyek területén jártas ügyvéd) igénybe vétele javasolt, hiszen a magyar nemzeti védjegyekhez képest az európai uniós védjegyek bejelentése esetén az ütközés veszélye jóval magasabb. Az előzetes védjegykutatással tájékozódni lehet arról, hogy milyen korábbi védjegyek állnak oltalom alatt, és el lehet kerülni olyan bejelentés benyújtását, amely más korábbi védjegyével ütközik.

5. Milyen az európai uniós védjegy esetében a bejelentési eljárás?

Az európai uniós védjegy esetében a bejelentési eljárás szabályai nagyon hasonlóak a magyar nemzeti védjegy bejelentési eljárásához. Például nagyon hasonló a bejelentési eljárás (ld. a lenti ábra), hasonló szabályok vonatkoznak arra, hogy mennyi a védjegy oltalmi ideje, mi lehet védjegy, illetve az védjegyek osztályozására is a Nizzai osztályozást használják. Hasonlóképpen létezik az európai uniós védjegyeknél is a felszólalás intézménye illetve a védjegyjogosultnak a magyar szabályozáshoz hasonlóan használati kötelezettsége is van. Az európai uniós védjegy lajstromozási eljárását a következő ábra illusztrálja:

közösségi védjegy bejelentési eljárás 

 

Joomla! hibakereső konzol

Munkamenet

Profilinformációk

Memóriahasználat

Adatbázis lekérdezések

->finalize(); ?>