Hogyan lehet európai uniós védjegyet levédetni?

Európai uniós védjegy bejelentése

Magyarországra érvényes védjegy szerezhető európai uniós védjegy („European Union trademark” vagy rövidítve „EUTM”, korábbi elnevezéssel „közösségi védjegy”) bejelentésével is. Az európai uniós védjeggyel a védjegyjogosult az Európai Unió országaira szerezhet földrajzilag és tartalmilag egységes oltalmat. Ez jelenti, hogy amennyiben az Európai Unió országaiban akarunk védjegyoltalmat kapni, nem kell feltétlenül minden országban külön-külön nemzeti bejelentést benyújtani. Ehelyett lehetőség van egyszerűbben és olcsóbban „egy helyen” európai uniós védjegyet bejelenteni. Az európai uniós védjegy bejelentésének előnye ezen kívül az, hogy az így benyújtott védjegyek a későbbiekben az Európai Unióhoz csatlakozó országokra is kiterjednek. Az európai uniós védjegy hátránya, hogy az „ütközés” esélye nagyobb, hiszen bármely korábbi uniós országbeli nemzeti, illetve korábbi európai uniós védjegy veszélyt jelenthet a későbbi európai uniós védjegyre. Szintén hátrány, hogy korábbi nemzeti védjeggyel történő „ütközés” esetén az európai uniós védjegy az egész Unió területére töröltethető, de a törölt európai uniós védjegyet át lehet alakítani nemzeti bejelentésekké.

Ki végzi az európai uniós  védjegyek lajstromozását? Hol kell európai uniós védjegyet bejelenteni?

A spanyolországi Alicante városában található Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (angol rövidítéssel: EUIPO, korábbi elnevezésével OHIM) végzi a lajstromozást.

Mennyibe kerül egy európai uniós védjegy bejelentése?

Az EU védjegy bejelentésének hivatali díja 1 áruosztályra elektronikus bejelentés esetén 850 EUR. A további bejelentési díjakat az alábbi táblázat részletezi. Ezen kívül az EUIPO weboldalán elérhető kalkulator segítségével is meghatározható a pontos bejelentési díj, amennyiben a bejelentés több áruosztályra, illetve, ha papíros formában történik.

Oszályok számaBejelentés hivatali díja
1 osztály:850 EUR
2 osztály:900 EUR
3 osztály1050 EUR
Minden további osztály osztályonként+ 150 EUR

Mire ügyeljünk az európai uniós védjegybejelentés megtétele előtt?

Amennyiben EU védjegyet szeretne bejelenteni, a bejelentés megtétele előtt érdemes lehet védjegykutatást lefolytatni, mivel a magyar nemzeti védjegyekhez képest az EU védjegyek bejelentése esetén a potenciális ütközés veszélye jóval magasabb. Az előzetes védjegykutatással tájékozódni lehet arról, hogy milyen korábbi védjegyek állnak oltalom alatt, és el lehet kerülni olyan bejelentés benyújtását, amely más korábbi védjegyével ütközik. A korábbi védjegyekkel kapcsolatban a legkönnyebben a TMView adatbázisban lehet tájékozódni.

Milyen az európai uniós védjegy esetében a bejelentési eljárás?

Az EU védjegyek esetében a bejelentési eljárás szabályai nagyon hasonlóak a magyar szabályokhoz. A bejelentés benyújtása után az EUIPO megvizsgálja bejelentést. Sajnos európai uniós védjegybejelentések esetén is előfordul, hogy bizonyos cégek megtévesztő megtévesztő fizetési felhívásokat küldenek a védjegybejelentők részére. A levelek első ránézésre bejelentési díjakra vonatkozó hivatalos számlának vagy akár az EUIPO saját kommunikációjának tűnnek. Azonban a levél küldője általában csak valamilyen adatbázisba bekerülést ajánl a levélben megjelölt díj megfizetése ellenében.

Ha az európai hivatal a vizsgálat során nem tár fel alaki hiányosságot vagy kizáró okot, a védjegyet 3 hónap időtartamra meghirdeti. EU-s védjegyek esetében is a korábbi jogok jogosultjai felszólalást nyújthatnak be a bejelentéssel szemben. Ha a 3 hónapos felszólalási időszak alatt nem érkezik felszólalás, a védjegyet az EUIPO bejegyzi. A lajstromozási eljárás a magyar védjegyekhez képest némileg gyorsabb, kb. 5-9 hónapot vesz igénybe. A védjegyoltalom a magyar védjegyekhez hasonlóan 10 évig érvényes.

A védjegyjogosultnak a magyar szabályozáshoz hasonlóan használati kötelezettsége is van. Az EU védjegy lajstromozási eljárását a következő ábra illusztrálja:

Vissza az alapfogalmakhozOlvasson tovább

Tovább a nemzetközi védjegyekreOlvasson tovább

EU védjegy bejelentése, európai uniós védjegy levédése, európai uniós védjegy levédetése