Mire ügyeljünk a védjegybejelentés megtétele előtt

Védjegybejelentés előtti ütközések – védjegykutatás

Védjegy bejelentése előtt az esetleges ütközések” felderítése végett ajánlott lehet előzetes védjegykutatás elvégzése. Az előzetes védjegykutatással ugyanis előre ellenőrizni lehet, hogy milyen korábbi védjegyek állnak oltalom alatt és el lehet kerülni olyan bejelentés benyújtását, amely más korábbi védjegyével ütközik.

Hogyan kutassunk korábbi védjegyek után

I. Védjegykutatás magyar adatbázisban

A kutatás elvégzéséhez a védjegyjogban jártas szakember igénybe vétele javasolt de akár magunk is tájékozódhatunk a különböző, szabadon hozzáférhető védjegyadatbázisokban. Ilyen adatbázis például a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának oldalán található E-kutatás. Az E-kutatással a védjegyek mellett más Magyarországon érvényes oltalmi forma (pl. szabadalmak) utáni kutatást is el lehet végezni. Az SZTNH adatbázisa tartalmazza a magyar nemzeti és a Magyarországon érvényes nemzetközi védjegyeket, azonban nem tartalmazza az európai uniós védjegyeket. Az európai uniós védjegyek után  a TMView vagy az eSearch plus adatbázisokban tudunk kutatni.

II. Védjegykutatás külföldi adatbázisokban

Az európai uniós védjegyhivatal (EUIPO) oldalán található eSearch plus kereső segítségével az európai uniós védjegyek után, a WIPO Madrid Monitor adatbázisában nemzetközi védjegyek után kutathatunk. A TMView szolgáltatással az európai uniós, az EU-t vagy valamely tagállamot megjelölő nemzetközi védjegyek mellett az összes uniós tagállamban érvényes nemzeti védjegyek után is kutathatunk. A TMView szolgáltatással ezen kívül számos EU-n kívüli, de a bejelentők számára általában fontos ország (pl. USA, Oroszország, Norvégia, Törökország stb.) védjegyeivel kapcsolatban is lehet kutatni, amelyeket korábban csak az egyes nemzeti hivatalok oldalán lehetett elérni.

Vissza az általános tudnivalókhozOlvasson tovább Tovább az árujegyzék összeállításáhozOlvasson tovább

védjegykutatás, védjegy kutatás, előzetes védjegy ellenőrzés